Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Οι ομορφότερες πλατείες της Ευρώπης

Η Ευρώπη είναι διάσημη για την πλούσια ιστορία της, την αρχιτεκτονική της αλλά και για τις  πολύ όμορφες πλατείες της, όλες συνδεδεμένες με το παρόν και το παρελθόν της πόλης που ανήκουν.
Σχεδόν κάθε πόλη της Ευρώπης περιστρέφεται γύρω από μία πλατεία που είναι το κέντρο της πόλης, είναι το μέρος που η πόλη ζει και ανασαίνει και χτυπά η καρδιά της. 
Επίσης είναι μια ανεκτίμητη πηγή της ιστορίας και του πολιτισμού της. Οι περισσότερες είναι γεμάτες αρχιτεκτονικούς  θησαυρούς, αγάλματα και συντριβάνια.
          ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΒΟΝΑ (Piazza Navona) - ΡΩΜΗ
.photo: Manel@Flickr

Χτισμένη τον 15ο αι. στο πρώην στάδιο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού είναι μία από τις πιο γνωστές και πιο όμορφες μπαρόκ πλατείες της Ρώμης.Έχει σχήμα οβάλ και ακολουθεί τη μορφή του αρχαίου σταδίου.Τη σημερινή της μορφή με το απαράμιλλο αρχιτεκτονικό στυλ πήρε τον 15ο αι. από τον πάπα Ινοκέντιο. 
Εκτός από την αρχιτεκτονική της ξεχωρίζει για τα συντριβάνια της.Το μεγάλο συντριβάνι  των Τεσσάρων Ποταμών έργο του Μπερνίνι (Fontana dei Quarto Fiumi),Το συντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana Di Nettuno) στο βόρειο άκρο της και το συντριβάνι του Μαυριτανού  (Fontanna del Moro) στο Νότιο άκρο της,γλυπτό του Τζάκομο Ντελα  Πόρτα (1574) όπως και το συντριβάνι του Ποσειδώνα.Πλατεία πολύ ζωντανή,μαζεύει πλήθος κόσμου με εστιατόρια, καφέ και υπαίθριους καλλιτέχνες(ζωγράφους,μουσικούς,τραγουδιστές).

                ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου είναι ένα θαυμαστό δείγμα αρχιτεκτονικής και τέχνης. Σχεδιάστηκε και κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα  Τζιαν Λορέντζο Μπερνίνι μεταξύ 1656 και 1667 και βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένας Οβελίσκος από την Αίγυπτο που υψώθηκε το 1586.Χρονολογείται από το 2494 π.χ και είναι ο μοναδικός οβελίσκος στη Ρώμη που έχει μείνε από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Η πλατεία πλαισιώνεται από κιονοστοιχίες που αποτελούνται από 284 κίονες τοσκανικού  ρυθμού ύψους 15μ , σε τετραπλή σειρά που συμβολίζουν τις αγκάλες της Μητέρας Εκκλησίας.Η πλατεία έχει πλατος 240μ και μήκος 340μ..

                 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ -ΒΕΝΕΤΙΑ

Η κεντρική πλατεία της Βενετίας και ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Ευρώπης.Στην πλατεία δεσπόζει η  φημισμένη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με σαφείς επιρροές από το Βυζάντιο. Αλλα αξιοθέατα είναι το γοτθικό  Παλάτι των Δόγηδων ,το Κωδωνοστάσιο (Campanille),o Πύργος του Ρολογιού το Αρχαιολογικό μουσείο,η βιβλιοθήκη Σανσοβινιάνα, οι στήλες του Αγίου Μάρκου και Αγίου Θεοδώρου.Η Πλατεία δίπλα στη θάλασσα πλήττεται από την παλίρροια και τις βροχερές μέρες συχνά πλημμυρίζει.
Μη Παραλείψετε να καθίσετε στο θρυλικό καφέ Florian ,ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα καφέ της Ευρώπης και να πιείτε ένα ποτό στο Harry’s Bar πίσω ακριβώς από την πλατεία, αγαπημένο στέκι του Χέμινγουεϊ..

                            ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΤΕΛ ΚΑΜΠΟ (PIAZZA  DEL CAMPO) - ΣΙΕΝΝΑ

H πλατεία Ντελ Κάμπιο στη Σιέννα είναι μία από τις  παλαιότερες και ομορφότερες  πλατείες του κόσμου .Διάσημη για το σχήμα της σε μορφή κοχυλιού ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Πεζοδρομήθηκε το 1369  με κόκκινα πλακάκια σε τριγωνικούς σχηματισμούς  και από τότε αποτελεί το κέντρο της Σιέννας. Εκεί βρίσκεται το Palazzo Pubblico και η Fonte Gaia, συντριβάνι που κατασκευάσθηκε το 1419. 
Εδώ γίνεται κάθε χρόνο το σημαντικότερο γεγονός της Σιέννας το Palio di Sienna,μία ιστορική ιπποδρομία που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα.Οι ιπποδρομίες γίνονται 2 φορές τον χρόνο ,στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου.

                     ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ - ΠΡΑΓΑ

Η Παλιά Πλατεία της Πράγας χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και αποτελούσε τη διασταύρωση μακρινών εμπορικών δρόμων .Ήταν γνωστή σ’όλη την Μεσαιωνική Ευρώπη και την χρησιμοποιούσαν σαν μέρος ανταλλαγής προϊόντων.
Περιβάλλεται από υπέροχα κτίρια Ρομανικής και Γοτθικής αρχιτεκτονικής,ζωγραφισμένα με όμορφα παστέλ χρώματα.Τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα είναι η εκκλησία της Παναγίας του Τυν και ο Πύργος του Ρολογιού.
Ο Πύργος αποτελεί μέρος του Δημαρχείου το οποίο κτίστηκε το 1338  ενώ το ρολόι το 1440.Μπορείτε να δείτε τους 12 Απόστολους να εμφανίζονται στο πάνω μέρος του Ρολογιού κάθε μία ώρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.Η πλατεία έχει πολλά εστιατόρια με βιολιά, καφε και μικρά μαγαζιά με τουριστικά είδη.

                                   GRAND PLACE - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Οι Βρυξέλλες μπορεί να μην είναι η ομορφότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης έχουν όμως σίγουρα την ωραιότερη πλατεία του κόσμου!Οι επισκέπτες αισθάνονται  σαν να ζουν σε παραμύθι σ’αυτό το μνημείο  του 15ου αιώνα,Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  Unesco.
Στο πέρασμα των χρόνων φιλοξένησε υπαίθριες αγορές και στέγασε συντεχνίες μαστόρων,τεχνιτών και εμπόρων.Σήμερα στα άλλοτε κτίρια των συντεχνιών,κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ προσόψεις και περίτεχνα αετώματα στεγάζονται ακριβά εστιατόρια, μπυραρίες και καφέ.
Στην πλατεία εκτός από τα κτίρια των συντεχνιών δεσπόζουν  το αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής Δημαρχείο και το Μουσείο της Πόλης.

                                   PLAZA MAYOR- ΜΑΔΡΙΤΗ

Είναι μία κλειστή πλατεία,ένα τετράγωνο στο κέντρο της Μαδρίτης.Το 1560 μετατράπηκε από αγορά σε πλατεία.Περικυκλώνεται από  τα 232 μπαλκόνια των 3 κτιρίων που την περιβάλλουν.

                                   PLAZA DE ESPANA-ΣΕΒΙΛΛΗ

Η εντυπωσιακή πλατεία της Σεβίλλης βρίσκεται στο πάρκο Μαρίας Λουίζας και κατασκευάστηκε το 1929 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Άνιμπαλ Γκονζάλεζ,λόγω της Ισπανοαμερικάνικης έκθεσης.
Στο κέντρο της υπάρχει ένα πολύ όμορφο συντριβάνι και γέφυρες διακοσμημένες με τοιχογραφίες από την ιστορία της κάθε Ισπανικής επαρχίας.
Την περιβάλλει ένα τεράστιο κτίριο, εκπληκτικό δείγμα Μαυριτανικής Αναγέννησης.Σήμερα στεγάζει κυβερνητικά γραφεία.

                              RYNEK GLOWNΥ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ) - ΚΡΑΚΟΒΙΑ
Η Πλατεία Rynek Glowny στην καρδιά της Κρακοβίας δημιουργήθηκε πριν 1800 χρόνια και είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης με μήκος πλευράς τα 200μ. 
Περιβάλλεται από πανέμορφα κτίρια με παστέλ χρώματα ,με εστιατόρια και καφέ.Το Cloth Hall, γοτθικό κτίριο του 13ου αιώνα βρίσκεται στο κέντρο της και την χωρίζει στη μέση.Εδώ  επίσης βρίσκεται η εκκλησία της Αγιας Μαρίας και το Ιστορικό μουσείο της πόλης.

                                ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Θεωρείται η καρδιά και η ψυχή της Ρωσίας,η διάσημη κόκκινη πλατεία έχει εντυπωσιακή ιστορία και θαυμάσια αρχιτεκτονική.Από την πλατεία ξεκινούν πολλοί κεντρικοί δρόμοι που ενώνονται με μεγάλες λεωφόρους. Εδω βρίσκεται το Κρεμλίνο κατοικία του προέδρου της Ρωσίας και παλιά βασιλικά ανάκτορα.
Στην πλατεία δεσπόζει ο ναός του Αγίου Βασιλείου που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και κυρίως με τα χρώματα και τους τρούλους του. Στα δεξιά βρίσκεται το κατάστημα Gum .Tο κύριο κρατικό κατάστημα κατά τη Σοβιετική εποχή.,φωτισμένο  δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα  στη πλατεία.Δίπλα του βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός Καζαν ανακαινισμένος, γιατί γκρεμίστηκε επί εποχής Στάλιν το 1936. 
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα.Περίπου στη μέση της πλατείας βρίσκεται το Μαυσωλείο του Λένιν. Είναι επισκέψιμο και εδώ βρίσκεται το ταριχευμένο σώμα του Λένιν.
                 
                                     Τρεις ξεχωριστές ελληνικές πλατείες
                              ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΙΑΝΑΔΑ /-ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.Βρίσκεται απέναντι από το παλαιό Φρούριο και περιστοιχίζεται από εντυπωσιακά  και ιστορικά κτίρια όπως το αγγλικό ανάκτορο του Μιχαήλ και Γεωργίου και το κτίριο Λιστόν. 
Η πλατεία είναι αποτέλεσμα των οχυρωματικών έργων των Βενετών για την προστασία της πόλης.Το 1576 άρχισε η κατεδάφιση των σπιτιών ,κατεδαφίστηκαν 2.500 σπίτια. Ετσι δημιουργήθηκε η  spianata που στα ιταλικά σημαίνει ισοπεδώνω.
Η πλατεία είναι δεντροφυτεμένη και έχει γκαζόν που χρησιμοποιείται σαν γήπεδο κρίκετ.Στην πλατεία συναντάμε επίσης το περιστύλιο του Μάιτλαντ, που χτίστηκε προς τιμή του Άγγλου Αρμοστή Thomas Maitland (1816-1824) αν και υπήρξε ο πιο σκληρός Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων νήσων.

                        ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ

Αποτελεί το κέντρο του Ναυπλίου από το 1540 καθώς λέγεται ότι ήταν το σπίτι του Τούρκου διοικητή Πελοποννήσου.Μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου  που οι Έλληνες ζήτησαν από τον Βασιλιά Όθωνα σύνταγμα ονομάστηκε πλατεία Συντάγματος μαζι με την συνονόματη της Αθήνας.
Περιβάλλεται από σημαντικά ιστορικά  κτίρια.Το τζαμί που το 1828 λειτούργησε η πρώτη βουλή των Ελλήνων,δεξιά το βενετσιάνικο κτίριο που σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο,το Θέατρο Τριανόν.Επίσης το ανάκτορο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

                  ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΑΟΥΛΗ - ΣΥΡΟΣ

Ονομάστηκε πλατεία Μιαούλη με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη το 1869. Στη πλατεία δεσπόζει το Δημαρχείο έργο του Τσίλερ που θεμελιώθηκε το 1876. 
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας και σίγουρα το ομορφότερο. Στην πλατεία επίσης υπάρχει η δημοτική βιβλιοθήκη και το ιστορικό αρχείο της πόλης.

SHARE: