Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Εντυπωσιακοί καταρράκτες της Ελλάδας


Πού βρίσκεται ο ψηλότερος καταρράκτης των Βαλκανίων; Στο χωριό Λειβαδίτης, στα 50 χλμ. Β.Δ. της Ξάνθης. Είναι ορμητικός και θορυβώδης - η βαρύτητα κάνει καλά τη δουλειά της στα υπέρβαρα νερά που πέφτουν απότομα από 40 μέτρα ψηλά.
Αυτός είναι ο θησαυρός του μικρού χωριού Λειβαδίτης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το κεφαλοχώρι της Σταυρούπολης, στα όρια των Νομών Ξάνθης και Καβάλας. Στον καταρράκτη σάς οδηγεί ένα από τα ωραιότερα ορειβατικά μονοπάτια του νομού, που ξεκινάει απ' το χωριό σε υψόμετρο 1.260 και καταλήγει στα 860 μ.


ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ- Ξάνθη



Η διαδρομή είναι πανέμορφη. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε, όσο ανίδεοι κι αν είστε στον προσανατολισμό, αφού το μονοπάτι είναι τόσο καλά σηματοδοτημένο που φτάνεις πανεύκολα στην εντυπωσιακή υδάτινη «κουρτίνα» του Λειβαδίτη. Εννοείται πως κι εδώ οι ποδηλάτες θα βρείτε αμέτρητες διαδρομές στη φύση, χαμηλής-μέτριας δυσκολίας, trekking, ορειβασία, αναρρίχηση, 4x4 στα καλύτερά τους.  
Δίπλα απ' το χωριό απλώνεται το δάσος της Χαϊντούς με το Αρκουδόρεμα, μία σημαντική δασική περιοχή χαρακτηρισμένη ως ζωντανό μουσείο της φύσης, με πολλά δέντρα άνω των 250 χρόνων.   Άλλο τρομερό αξιοθέατο η κορυφή του Γυφτόκαστρου, στα 1.745 μ., με πανοραμική θέα προς τη γειτονική Βουλγαρία. Η πρόσβαση γίνεται από χαραγμένο μονοπάτι μήκους 4 χλμ., το οποίο διασχίζει δάση οξιάς και δασικής πεύκης και ξεκινά από το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου. 

.



 ΔΗΜΟΣΑΡΗ - Λευκάδα
‘Οσοι για καλοκαίρι διαλέξατε Λευκάδα, μετά τις βουτιές σε Πόρτο Κατσίκι, Εκρεμνούς και Κάθισμα, για κοπιάστε για μια παγωμένη βουτιά στους καταρράκτες του νησιού. Πανεύκολη πρόσβαση, λίγο έξω απ' το πολύ τουριστικό Νυδρί. Στα 20 χλμ. νότια της πόλης της Λευκάδας, ακολουθώντας τις πινακίδες, θα αντικρίσετε σε 10 λεπτά τους πρώτους μικρούς καταρράκτες κι ένα ξύλινο κιόσκι καφέ με τραπεζάκια κάτω απ' τα πλατάνια.
Από κει 20λεπτη πεζοπορία μέσα σε παρθένο τοπίο γεμάτο δένδρα, μικρά φαράγγια, περάσματα με νερό μέχρι το γόνατο κι ο ορμητικός καταρράκτης του Δημοσάρη είναι μπροστά σας! Τα νερά κατεβαίνουν φασαριόζικα και ορμητικά, σχηματίζοντας μία ευρύχωρη βαθιά βάθρα κάτω απ' το δεύτερο και μεγαλύτερο καταρράκτη που πέφτει από 15 μέτρα.
Προσοχή στα γλιστερά βράχια και τα πλάγια περάσματα για τη βάθρα και καλές βουτιές! Για την ιστορίαν στη Ν. Εύβοια, στην καρδιά του Όρους Όχη, υπάρχει ένα συνώνυμο φαράγγι που είναι από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας. Ξεκινά απ' τις πηγές του ποταμού Δημοσάρη και τερματίζει στο χωριό Άγιος Δημήτριος .

.


ΒΡΟΝΤΟΥ -Αρκαδία

Λίγοι τον ξέρουν, ακόμη λιγότεροι τον χαίρονται. Ως αυτή την ώρα, της δικής σας ανάγνωσης, ήταν ένα μικρό μυστικό σε παραμυθένιο τοπίο. Βρόντος τ' όνομά του, η χάρη του μεγάλη. Όλη τη δουλειά την κάνει μια ανήσυχη πηγή που «φτύνει» τα παιδιά της από ύψος 17 μέτρων σε μια κλιμακωτή βάθρα, ανάμεσα σε πλατάνια και πλατύφυλλα δέντρα. Όταν πρωτοπήγα εκεί ένιωσα σαν να 'παιζα στο «Lost», το τοπίο είναι πανομοιότυπο.
Τα νερά του καταρράκτη μετά τη βάθρα χύνονται στον υπέροχο Αλφειό ποταμό, σε απόσταση λίγων μέτρων. Συνεπώς, διαλέγεις τον Βρόντο και παίρνεις και τον Αλφειό πακέτο, που εκτός των υψηλών του επιδόσεων ήταν κι ο αγαπημένος ποταμός του Δία και αδελφός ποταμός του Γάγγη στην Ινδία!   Έξτρα δώρο, επειδή μας προτιμήσατε: σε απόσταση αναπνοής και το πέτρινο τοξωτό γιοφύρι του Κούκου, ψηλό, «ψαρωτικό», πανέμορφο, «θαύμα της μηχανικής» το χαρακτηρίζουν αυτοί που ξέρουν, φτιαγμένο το 1880 διά χειρός του πετροπελεκητή-ποιητή μάστορα Αντώνη Κάτσιανου μετά του υιού εκ Λαγκαδίων.
Όλα αυτά θα τα βρείτε στα όρια των Νομών Αρκαδίας και Ηλείας. Στο 7ο χλμ. του δρόμου Καρύταινας-Ανδρίτσαινας υπάρχει πινακίδα για Βρόντο: στρίβετε σε χωματόδρομο και τσιμεντένια κατηφόρα και μετά από 2-3 χιλιόμετρα φτάνετε στο γιοφύρι, τον καταρράκτη και τον ποταμό. Σ' όλη την περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες για κανό-καγιάκ, rafting, ιππασία και χίλια δυο άλλα για να αποφασίσετε τι σπορ θα κάνετε και πού.



Η Νέδα, ένας ποταμός με θηλυκό όνομα, βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στο πέρασμά της διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία. Το φαράγγι της Νέδας είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές που αξίζει να κάνει κάθε φυσιολάτρης.


 

Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

Στην όμορφη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη. Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα, ενώ ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρων και το νερό που πέφτει δημιουργεί μια υπέροχη εικόνα που μαγεύει τον επισκέπτη.

Σκρα, Κιλκίς

Ανάμεσα στα χωριά Σκρα και Αρχάγγελος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομούς Κιλκίς, μέσα στο πυκνό δάσος σχηματίζονται καταρράκτες σε διάφορα μεγέθη που συναρπάζουν με την ομορφιά τους. Οι καταρράκτες του Σκρα, παρέα με τη μικρή σμαραγδένια λίμνη του, είναι μια μαγική γωνιά του όρους Πάικου που αξίζει να ανακαλύψεις.


Φονιάς, Σαμοθράκη

Οι περίφημες «βάθρες» είναι ένας από τους λόγους που αγαπάμε τη Σαμοθράκη. Πρόκειται για μικρές φυσικές πισίνες μέσα στους βράχους, με κρυστάλλινα δροσερά νερά, στις οποίες χύνονται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες. Ο πιο διάσημος είναι εκείνος του Φονιά, ύψους 35 μέτρων, που είναι προσβάσιμος μέσα από ένα μονοπάτι.

Ο πιο γνωστός, μεγαλύτερος και σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός είναι ο Κάρανος

Τα τέσσερα ποτάμια που περνούν μέσα από την Έδεσσα σχηματίζουν δώδεκα καταρράκτες. Οι δύο είναι επισκέψιμοι.









SHARE