Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ελλάς χωρίς Kολώνες


 Καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του BBC της δεκαετίας του ΄60

"Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν, οι απαρχαιωμένες νοοτροπίες παραμένουν" και είναι τραγικά αληθινό. 
Σίγουρα πολλά άλλαξαν από τότε σε επίπεδο διαβίωσης κ.λ.π.   πολύ σημαντικά  πράγματα. Αλλά, η νοοτροπία φοβάμαι ότι σε πολλά παραμένει αναλλοίωτη.

 Το ντοκιμαντέρ «Ελλάς χωρίς κολώνες» του Βασίλη Μάρου (παραγωγή του BBC - 1964) σε κείμενο και αφήγηση του Βρετανού, Ντέιβιντ Χόλντεν, μας μεταφέρει στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60.]
 Όπου γινόμαστε μάρτυρες των γεγονότων και των αλλαγών που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας αλλά δυστυχώς είναι σαν να την ξαναζούμε. 
«Οι νέοι θα φεύγουν όσο οι παλιές συνήθειες μένουν», λέει ο αφηγητής προφητικά και προειδοποιεί «αν κανείς δεν ανοίξει νέα παράθυρα στο μέλλον η Ελλάδα ίσως καταλήξει ένα μουσείο για τουρίστες στις παρυφές της Ευρώπης. Ένα υποανάπτυκτο κράτος με υπερανεπτυγμένη ιστορία. 
Ένα μέρος όπου οι ξένοι θα έρχονται για διακοπές και που οι Έλληνες θα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν για να επιζήσουν».

Κάπου στα τελευταία δύο λεπτά, ο αφηγητής λέει: "Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν, οι απαρχαιωμένες νοοτροπίες παραμένουν" και είναι τραγικά αληθινό. Σίγουρα πολλά άλλαξαν από τότε σε επίπεδο διαβίωσης κ.λ.π.   πολύ σημαντικά  πράγματα. Αλλά, η νοοτροπία φοβάμαι ότι σε πολλά παραμένει αναλλοίωτη