Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Στην Ικαρία με το βυθισμένο Martin Baltimore



Στα καταγάλανα νερά του Μαγγανίτη της Ικαρίας, βρίσκεται το σημείο αναπαύσεως ενός Martin Baltimore της Βασιλικής Ελληνικής Αεροπορίας. Σε βάθος 18 μέτρων, το ελαφρύ επιθετικό βομβαρδιστικό FW401 κείτεται εκεί τα τελευταία 72 χρόνια.
Το Martin Baltimore ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Glenn L. Martin Company στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είδε υπηρεσία με τις πολεμικές αεροπορίες της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Όλα έγιναν στις 20 Απριλίου 1945 όταν το αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού με τετραμελές πλήρωμα τους Σμηνία Δημόπουλο Α.-χειριστή, Επισμηνία Βάθη Σωτήριο-ασυρματιστή, Έφεδρο Σμηνία Δεμερτζή Βασίλειο-αεροναυτίλο και Υποσμηνία Ζαχαρόπουλο Ιωάννη-επιβάτη, κατέπεσε στη θάλασσα.

Το αεροσκάφος εκτελούσε αεροναυτιλιακή εκπαιδευτική άσκηση. Συνάντησε κακοκαιρία και αποφασίστηκε από τον χειριστή να συνεχίσει την άσκηση σε άλλη περιοχή νοτιότερα. Ωστόσο, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, σταμάτησε ο δεξιός κινητήρας. Προσπάθησε να φτάσει στην Ικαρία, όπου επιχείρησε αναγκαστική προσθαλάσσωση κοντά στο χωριό Μαγγανίτης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου