Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ - ÜSKÜDARA ,Giderken - Κατερίνα Παπαδοπούλου,Meral Azizoglu,Marc Mauillon

Βίντεο από την συναυλία που δόθηκε στις 11/2/2016 στο "La Cite de la musique de Paris" από το μουσικό σύνολο Jordi Savall, Hespèrion XXI με τίτλο "LE VOYAGE D'IBN BATTUTA" Από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη και από την Αλεξάνδρεια στο Τόκιο. Η μικρή «Οδύσσεια» ενός τραγουδιού. Ουσκουντάρ ή Σκούταρι είναι η αρχαία Χρυσόπολις, μεγάλο προάστιο της Κωνσταντινούπολης της ασιατικής πλευράς, στο οποίο ζούσαν αρκετές χιλιάδες Έλληνες και για το οποίο, γράφτηκε το περίφημο τραγούδι που απαντιέται μέχρι και την Αίγυπτο και θεωρείται από τα πιο γνωστά της σεφαραδίτικης παράδοσης της ανατολικής μεσογείου. Στην Αίγυπτο συναντιέται ως « Fel S hara » ή « Ya Banat Iskandaria ». Ισκεντερία είναι η Αλέξάνδρεια. Υπάρχει μια συνάφεια, μιας και στα Τουρκικά Ισκεντέρ είναι ο Αλέξανδρος. 

Στη δική μας γλώσσα η μελωδία τραγουδιέται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ως «Από ξένο τόπο κι απ' αλαργινό» και θεωρείται από τα πιο γνωστά τραγούδια των ανατολικών παραλίων. Το 1960 το συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό του μέχρι και ο ΜάρκοςΒαμβακάρης ηχογραφώντας το με την Καίτη Γκρέυ. 

Στη δεκαετία του 1950 η κατά τον Όρσον Ουέλες «πιο συναρπαστική γυναίκα στον κόσμο», η Έρθα Κιτ, ηθοποιός και τραγουδίστρια του ύφους των παλιών Καμπαρέ, το έκανε γνωστό και πέρα απ' τον Ατλαντικό, ενώ, η μελωδία του έφτασε μέχρι την καρδιά της αμερικάνικης τζαζ με εκτελέσεις όπως αυτή του περίφημου φλαουτίστα Χέρμπι Μαν, αλλά, και την Άπω Ανατολή με τον ηλεκτρικό ήχο του περίφημου Ιάπωνα κιθαρίστα Τακέτσι Τεραούτσι. Από τις ιδιαίτερες μελωδίες που γύρισαν τον κόσμο με όχημα την μεγάλη δύναμη της μουσικής παγκοσμιότητας.