Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Dyslexia 2016

Κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο στο Βουκουρέστι, οι καλύτεροι καλλιτέχνες βίντεο απ’ όλον τον κόσμο προβάλουν τη δουλειά τους στην πρόσοψη του ανακτόρου του Κοινοβουλίου  σε μια επιφάνεια  23.000 τετραγωνικών μέτρων ,  με πάνω από 2.000.000 ANSI lumens σε μία τεράστια σκηνή όπου παρουσιάζονται χαρτογραφημένα  βίντεο σε  σύνθετη εικόνα 3D, και αποτυπώνουν πολύ ζωντανά  στην επιφάνεια του κτιρίου σε  όλες τις μορφές και τα χρώματα, αξιοποιώντας  το κάθε αρχιτεκτονικό του στοιχείο  .
Η Dyslexia 2016 είναι ένα γεωμετρικό αφηρημένο κομμάτι που περιστρέφεται γύρω από την αδυναμία αυτών που την έχουν  ώστε να  επικοινωνούν με τους άλλους.
Η δυσλεξία ως διαταραχή της επικοινωνίας, για τα  άτομα που την έχουν ανάγεται   σε δύο βασικές αιτίες : Η μια που σχετίζεται με την επεξεργασία της γλώσσας και η άλλη που έχει σχέση με την οπτική επεξεργασία.
Οι αιτίες αυτές   δημιουργούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο πλευρών σε μια συζήτηση που δεν υπάρχουν κοινά σημεία, που στην πραγματικότητα είναι μια αποτυχία  επικοινωνίας. 
Όπως  στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στον εικονικό  των εικόνων 3D, το χάσμα  αυτό  συχνά διαταράσσεται, με αποτέλεσμα τη ρήξη των σχέσεων  και τέλος την απομόνωση.
Δεν μπορούμε φυσικά να μιλάμε  για καλό ή για κακό,  αλλά απλά μια ης αδυναμία κατανόησης και από τα δύο μέρη της  διαφοράς του άλλου.
Η Dyslexia 2016 εκπροσωπείται   σ' αυτήν την παρουσίαση  αφηρημένα, μέσω δύο διαφορετικών οπτικών ομάδων  που είναι αντίθετες μεταξύ τους ως προς το σχήμα, τον όγκο, το χρώμα, τη συμπεριφορά, τον ήχο και τη φυσική κατάσταση.
 Σε αυτό το χαοτικό διάλογο, η πρώτη ομάδα που παρουσιάζεται  με μπλε και άσπρο, μέσα στην ηρεμία της ,  με φωτεινό και ευχάριστο χαρακτήρα (καθώς συνοδεύεται από έναν  οργανικό λαμπερό  και τρυφερό ήχο),
Ενώ η άλλη ομάδα παρουσιάζεται  πιο επιθετική, άβολη  σκοτεινή,  και θορυβώδης  , σε κόκκινο και μαύρο χρώμα ( ακολουθούμενη από θορυβώδεις, παραμορφωτικούς  συνθετικούς ήχους).

Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.





To Μέτσοβο από ψηλά με drone