Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Μικρά νησιά στο ΝΑ Αιγαίο

Στο Αιγαίο πάντα θα σε περιμένουν εκπλήξεις, νέες εμπειρίες, κι άλλα μυστικά για να ανακαλύψεις, σοφοί άνθρωποι για να γνωρίσεις και να σου διδάξουν πόσο σημαντικές είναι τελικά οι απλές χαρές της ζωής πλάι σ' αυτή τη μοναδική θάλασσα, το πέλαγος των μύθων: το Αιγαίο

Οι «ερημίτες» του Αιγαίου: Νησάκια- κουκκίδες με μία χούφτα κατοίκους
                  

Μοναξιά, δυσκολίες και μικρή- ή ακόμη και καθόλου- παρέα. Κάπως έτσι είναι η ζωή στα νησάκια- κουκκίδες του Αιγαίου, στα οποία ζουν μία χούφτα άνθρωποι.
Ένα από αυτά, το έμαθαν οι Έλληνες με τραγικό τρόπο. 
Είναι η Κίναρος, το νησάκι στο οποίο συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. 
Σε αυτό το νησάκι, ανατολικά της Αμοργού και δυτικά της Λέρου και της Καλύμνου, ζουν μόλις δύο άνθρωποι. Η 70χρονη Ειρήνη Κατσοτούρχη και ο γιος της, Γιώργος. Μέχρι το 2013, όταν και απεβίωσε, ζούσε μαζί τους και ο πατέρας της οικογένειας.
                           
.


 Με αυτή την αφορμή,  θυμηθήκαμε  κι άλλα τέτοια μικροσκοπικά νησιά του Αιγαίου στα οποία ζει ακόμη και ένας άνθρωπος, ή μια οικογένεια. Και βέβαια, η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη δυσκολίες και ο χειμώνας ιδιαίτερα μοναχικός.
Έξι μίλια ανατολικά της Κινάρου υπάρχουν
τα Λέβιθα (9,1 τ.χλμ.), 



στα οποία ζει η οικογένεια του Δημήτρη Καμπόσου, που ασχολείται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Το καλοκαίρι υποδέχεται τουρίστες για φαγητό και κατάλυμα. Στο Μαράθι (0,355 τ.χλμ.),  
.

.


στο σύμπλεγμα των Αρκιών, ζει ο 60χρονος Μιχάλης Κάβουρας και τα δύο του αδέλφια το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι πηγαίνει εκεί αρκετός κόσμος και λειτουργούν τρεις ταβέρνες και περίπου 30 δωμάτια. Ακριβώς δίπλα, στους Αρκιούς (Arki) (6,7 τ.χλμ.), ζουν περίπου 45 άτομα, από αυτούς οι 20-30 όλο το χρόνο. 
      Η μία από τις δύο ταβέρνες  του νησιού με πάντα φρέσκα ψάρια                                                                     


.
                             Το φιλόξενο λιμανάκι των Αρκιών


 Κοντά στην Κάλυμνο (δίπλα στα Ίμια) υπάρχει η Καλόλι(η)μνος (1,95 τ.χλμ.), με ένα  μοναδικό κάτοικο- ένα  βοσκό- και η Πλατή (0,726 τ.χλμ.) με δύο κατοίκους.

.


Στο Αιγαίο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά μικροσκοπικά νησιά με ελάχιστους κατοίκους. Ο Αγιος Μηνάς (2,34 τ. χλμ.), δίπλα στους Φούρνους, και το πανέμορφο νησάκι της Θύμαινας, έχει τρεις κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.




                Στη Σαμιοπούλα, μισό μίλι από τη Σάμο, ζουν τέσσερα άτομα.


.

.


Στο Φαρμακονήσι (4 τ. χλμ.), 12 μίλια βορειοανατολικά της Λέρου κατοικούν δέκα άτομα.
.