Τρίτη 29 Μαΐου 2018

O μαγικός ρεαλισμός του Rob Gonsalves


Ο Rob Gonsalves  γεννήθηκε ο 1959   στο Οντάριο του Τορόντο και θεωρείται   ο Καναδός ζωγράφος  των μαγικών και σουρεαλιστικών γεγονότων.

Από   παιδί και από την ηλικία των δώδεκα, εξέφρασε  το ενδιαφέρον  του για την τέχνη. Η συνειδητοποίηση της αρχιτεκτονικής μεγάλωσε  μέσα του καθώς έμαθε  τις τεχνικές της  προοπτικής όταν  άρχισε να δημιουργεί τους πρώτους πίνακές  του με  απεικονίσεις φανταστικών κτιρίων.





 Μετά από μια εισαγωγή στους καλλιτέχνες της δεκαετίας του '30, Escher , Dalí και Tanguy , ο Gonsalves ξεκίνησε τους πρώτους σουρεαλιστικούς πίνακές του. Η προσέγγιση του "Magic Realism" του Magritte μαζί με τις ακριβείς ψευδαισθήσεις του Escher έγιναν επιρροές στα μελλοντικά του έργα.


Παρόλο που το έργο του Gonsalves χαρακτηρίζεται συχνά ως υπερρεαλιστικό, διαφέρει επειδή οι εικόνες σχεδιάζονται σκόπιμα και προκύπτουν μέσα από  συνειδητή σκέψη.

Οι ιδέες παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τον εξωτερικό κόσμο και περιλαμβάνουν αναγνωρίσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας προσεκτικά σχεδιασμένες συσκευές ψευδαίσθησης. 




Ο Gonsalves εισάγει μια αίσθηση μαγείας σε ρεαλιστικές σκηνές. Ως αποτέλεσμα, ο όρος "Magic Realism" περιγράφει με ακρίβεια το έργο του. Το έργο του είναι μια προσπάθεια να αντιπροσωπεύσει την επιθυμία των ανθρώπων να πιστέψουν στο αδύνατο και παράλληλα να είναι ανοιχτοί σε κάθε δυνατότητα αυτής της επιθυμία τους.
Rob Gonsalves

Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Gonsalves εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ζωγραφίζοντας επίσης τοιχογραφίες και θεατρικές σκηνές. Μετά από μια ενθουσιώδη ανταπόκριση το 1990 στην Έκθεση Τέχνης Υπαίθριου Τορόντο, ο Gonsalves αφιερώθηκε στη ζωγραφική με πλήρη απασχόληση. 
Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε διενείς εθέσεις και αρκετά απ' αυτά βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Gonsalves αυτοκτόνησε στις 14 Ιουνίου 2017