Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Πετώντας με drone πάνω από τη μαγευτική Λίνδο

Απολαύστε μια πτήση πάνω από τη τη μαγευτική Λίνδο, πατρίδα του γλύπτη Χάρη, που είναι ο δημιουργός του Κολοσσού της Ρόδου, .
Η αρχαία πόλη-κράτος της Λίνδου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Είναι γνωστή για τον πλούτο, την ομορφιά και τη στρατηγική της θέση.
Η Λίνδος είναι το μέρος που γεννήθηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Λύσιππος, που μαζί με τον Αθηνόδωρο και τον Αγήσανδρο φιλοτέχνησαν τη Νίκη της Σαμοθράκης καθώς και το σύμπλεγμα του Λαοκόοντος, και ακόμη του ιστοριογράφου Ευαγόρα του Λίνδιου, που έγραψε το Χρονικό της Λίνδου.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ευρήματα που ανάγονται στη Νεολιθική Περίοδο και την Εποχή του Χαλκού, ενώ η πόλη αποτέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως. 
Τον 8ο πΧ αιώνα ήταν ήδη μεγάλη ναυτική δύναμη του Αιγαίου, και αξίζει να σημειωθεί πως ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, τύραννός της κατά τον 6ο αιώνα, ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας. Αργότερα συμμετείχε στη Συμμαχία της Δήλου, αλλά κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο πέρασε στην πλευρά των Σπαρτιατών. 
Στο πέρασμα των χρόνων, η ακρόπολή της χρησιμοποιήθηκε και από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τους Οθωμανούς.

Φτάνοντας κανείς στη Λίνδο θαυμάζει από ψηλά το πανόραμα του χωριού, η εικόνα όμως είναι το ίδιο μαγευτική κι από τη θάλασσα. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα λευκά σπίτια, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα λιθόστρωτα δρομάκια απλώνεται στους πρόποδες του βράχου της ακρόπολης.
Χιλιάδες χρόνια μετά την ακμή της, η Λίνδος είναι ακόμα πανέμορφη, με την ακρόπολή της να συνεχίζει να δεσπόζει πάνω από το χωριό, ενθύμιο μιας θαλασσοκράτειρας δύναμης μιας άλλης εποχής. 
Στην κορυφή της σώζονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας του 4ου π.Χ. αιώνα, των Προπυλαίων και της μεγάλης ελληνιστικής Στοάς, και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Κατά την ιπποτική περίοδο το κάστρο της ενισχύθηκε, ενώ η ναυτική ακμή της πόλης συνεχίστηκε ως και τον 19ο αιώνα. 
Ακόμη, πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον, αποτελεί ελκυστικό σύγχρονο τουριστικό προορισμό, τόσο λόγω του παραδοσιακού οικισμού, όσο και της πανέμορφης παραλίας της.
Η ακρόπολη της Λίνδου υψώνεται επιβλητικά, και διαθέτει ισχυρότατα τείχη σε απότομο βράχο ύψους 120 μέτρων, σαν μπαλκόνι με θέα στο πέλαγος.


Απολαύστε την πτήση!