Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

John Atkinson Grimshaw





Ο John Atkinson Grimshaw καλλιτέχνης αγγλικής βικτωριανής εποχής, ένας «αξιοθαύμαστος και ευφάνταστος ζωγράφος» γνωστός για τις νυχτερινές σκηνές και τα τοπία του.
Γεννήθηκε στο Λιντς, Ο John Atkinson Grimshaw (6 Σεπτεμβρίου 1836 - 13 Οκτωβρίου 1893)  γιος πρώην αστυνομικού. Εργάστηκε ως υπάλληλος για τον Μεγάλο Βόρειο Σιδηρόδρομο, παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Frances το 1858, εξ’ αιτίας της οποίας άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική.
Οι πρώιμες ζωγραφιές του υπογράφτηκαν  ως "JAG", "JA Grimshaw", ή "John Atkinson Grimshaw", και τελικά επικράτησε το  "Atkinson Grimshaw".


Ειδικευόταν σε ένα ξεχωριστό είδος νυχτερινού τοπίου, που συνήθως περιείχε ομίχλη και υγρούς φεγγαρόφωτους δρόμους. Γι αυτό αναγνωρίστηκε ως ο κύριος του ποιητικού φεγγαριού και των νυχτερινών εφέ, μετατρέποντας τους γνωστούς δρόμους του Leeds σε κάτι μυστηριώδες, ρομαντικό και όμορφο - το Boar Lane, το Park Row, τις προαστιακές λωρίδες του Roundhay και του Headingley.








Αποτέλεσμα εικόνας

Liverpool Quay by Moonlight, 1887


Οι πίνακες του Grimshaw απεικόνισαν τον σύγχρονο  τότε κόσμο, αλλά απέφυγαν λεπτομερώς τις βρώμικες και καταθλιπτικές πτυχές των βιομηχανικών πόλεων.
Το λιμάνι στο Clyde ,  καθώς και προβολή των βικτωριανών αποβαθρών της Γλασκώβης, είναι μια λυρική, όμορφη αναπαράσταση,  της βιομηχανικής εποχής εκείνης της περιόδου.
Ο Grimshaw απεικόνισε την ομίχλη με ακρίβεια ώστε να καταγράψει την ψύχρα της στον υγρό αέρα  καθώς διείσδυε  πάνω στα βαριά ρούχα των λίγων περαστικών  που κινούντα νωρίς το πρωί.


Τα έργα του βρίσκονται σε διάφορα μουσεία στο: Μπράντφορντ, Gateshead, Halifax, Harrogate, Huddersfield, Minneapolis, New Haven, Νέα Ορλεάνη, στη Ρόδο, Πορτ Ελίζαμπεθ κλπ.