Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τα αρχεία και τις συλλογές του και αποκαλύπτει στα μάτια των ταξιδιωτών μια άλλη Αθήνα

H έκθεση «Η Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών», που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και φιλοξενείται έως τις 15 Ιουλίου στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», που βρίσκεται στο επίπεδο αφίξεων.

 .
Δημήτριος Χαρισιάδης -πλατεία Ομονοίας, Απρίλιος 1955

 .
  Δημήτριος Χαρισιάδης - πλατεία Κολοκοτρώνη, 1954

 Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι - όπως και οι Έλληνες συνάδελφοί τους στη συνέχεια - απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η ίδια η πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν προκαλούσε το ενδιαφέρον τους, καθώς η οικοδόμησή της βρισκόταν σε εξέλιξη και τα σημάδια από τη μακρά οθωμανική περίοδο παρέμεναν ακόμη έντονα.

 .
 Δημήτριος Χαρισιάδης - Άποψη της πλατείας Συντάγματος, 1956

.
 Ιωάννης Λάμπρος - Πανοραμική άποψη της Αθήνας με την Ακρόπολη στο βάθος, 1960

  .
Βούλα Παπαϊωάννου - Ζάππειο, 1935-39

Τα επόμενα χρόνια και όσο η Αθήνα αναπτυσσόταν, η πόλη φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων. Έτσι, οι εικόνες της παρούσας έκθεσης που επιλέχθηκαν από τις πλούσιες συλλογές των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζουν μια σειρά από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες, καθώς και κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας. Το χρονικό διάστημα που διατρέχει η έκθεση, ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

.
  Nelly’s - Το Τζαμί του Τζισδαράκη στο Μοναστηράκι, 1927-29

.
Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου - Αναστάσιος Κούπας - Η οδός Πανεπιστημίου, 1900 περίπου

.

                       Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου - Χαυτεία, 1936

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, φιλοξενεί στους χώρους του ένα απάνθισμα εικόνων από αρχεία σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, που φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας στο θεατή μία άρτια φωτογραφική έκθεση. Η ιστορική σημασία των φωτογραφιών αυτών, παράλληλα με την καλλιτεχνική διάστασή τους, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν μια Αθήνα που δεν υπάρχει σήμερα.