Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Βόλτα σε όμορφα χωριά της Ελλάδας


Νυμφαίο Φλώρινας

Περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, το αρχοντικό αυτό βλαχοχώρι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί χαρακτηρίζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Το δάσος οξιάς, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα πέτρινα σπίτια, το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, η μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία είναι μερικές μόνο από τις ομορφιές του.

.

Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος
Ο Παλαιός Παντελεήμονας, στη σκιά του βουνού των θεών, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητά του, σε μια περιοχή γεμάτη φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. 

.

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Όσοι την έχουν επισκεφτεί συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως τουριστικό και όμορφο χωριό, με θέα στο Αιγαίο, με φύση που οργιάζει και πετρόχτιστη ατμόσφαιρα. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα δείτε και έναν τεράστιο πλάτανο, που αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης και του οποίου η ηλικία του ανέρχεται στα 1000 χρόνια. Περπατήστε στα καλνετρίμια, χαθείτε στα μονοπάτια της, θαυμάστε την αρχιτεκτονική των παλιών ανακαινισμένων αρχοντικών και των άλλων παραδοσιακών κτιρίων και απολαύστε την ατμόσφαιρά της. 

.

Στεμνίτσα, Αρκαδία


Χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1080 μέτρων, η Στεμνίτσα είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι του Λούσιου, το ελατοδάσος του Μαινάλου, τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, την Ι.Μ. Παναγίας Φιλοσόφου και την Ι.Μ Ζωοδόχου Πηγής.

.

Συρράκο, Ιωάννινα


Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του όρους Λάκμος, έτσι ώστε να προστατεύει τους κατοίκους του από εχθρούς στο παρελθόν, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες από τους οποίους το χωρίζει ένα ποτάμι, διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, απουσία αυτοκινήτων μέσα στο χωριό και πανέμορφα παλιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία γι’ αυτούς που αναζητούν την παράδοση σε κάθε τους δραστηριότητα.

.

Κοσμάς, Αρκαδία


Ο Κοσμάς είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας στην περιοχή της Νότιας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στον Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων ανάμεσα σε δάση από έλατα και απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, με παραδοσιακούς πετρόκτιστους ξενώνες.

.
SHARE:


                        Στο δρόμο για τα Λαγκάδια Αρκαδίας..(βίντεο)

Ακολουθώντας τις όχθες του Αλφειού φτάσαμε στην Ανδρίτσαινα και  από κει στη Φιγαλεία για να θαυμάσουμε τον επιβλητικό Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Μετά στο φράγμα του Λάδωνα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που εξακολουθεί να λειτουργεί ενάντια στο χρόνο.
Περνάμε από τις μαγευτικές όχθες του Λούσιου και συναντήσαμε έξω από τα Τρόπαια Γορτυνίας τους καρβουνιάρηδες.
Ανηφορίζοντας, συναντήσαμε τις τρεις βρύσες,για να καταλήξουμε στα πετρόκτιστα Λαγκάδια σε υψόμετρο 1100 μέτρων  όπου μείνουμε εκστασιασμένοι και απολαύσαμε την ομορφιά του τοπίου.
Στο γυρισμό, περάσαμε από τη Δημητσάνα και το μουσείο υδροκίνησης , μετά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με τις πηγές του Λούσιου.
Το οδοιπορικό μας τελείωσε  στο Λιμποβίσι, στο σπίτι -κρησφύγετο του Γέρου του Μωριά...
                                                                                               π.κ.