Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τι είναι το Grexit: Ο κίνδυνος της πτώχευσης μέσα στο Ευρώ και το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης



Επειδή άρχισαν πάλι οι συζητήσεις για το GRexit (ο μη γένοιτο) παρακάτω υπάρχει ένα διευκρινιστικό κείμενο σχετικά με τις συνέπειες μιας  τέτοιας καταστροφικής πράξης. Και επειδή το κείμενο γράφτηκε πριν τις εκλογές, σταχυολογήσαμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία από το κείμενο:

Εάν πχ  μια  χώρα αποχωρήσει μόνον από την Ευρωζώνη, αλλά παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαλλάσσεται μόνον από την νομισματική πολιτική, όχι όμως από την οικονομική.

Δηλαδή μπορεί να υποτιμά το νόμισμα και να καθορίζει τους τόκους δανεισμού / καταθέσεων.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ:

1.Να καθορίζει το ΦΠΑ χωρίς την έγκριση της Κομισιόν.

2.Να κάνει κρατικοποιήσεις ή να εμποδίζει τις ιδιωτικοποιήσεις.

3.Να βάζει δασμούς (ή να εμποδίζει) σε εισαγόμενα προϊόντα από κοινοτικές χώρες.

4. Να βάζει δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες, διαφορετικούς απ’ ότι η υπόλοιπη ΕΕ.

5. Να εμποδίζει την είσοδο εργαζομένων από άλλες κοινοτικές χώρες. Κλπ Τα Κοινοτικό Δίκαιο ισχύει ακόμη πλήρως και  είναι ανώτερο του εθνικού (ακόμη καί από το σύνταγμα!). Και τούτο γιατί σχετικά με το θέμα αυτό κάποιοι το  επικρατούν (ηθελημένα;)  ή έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

6.Καμία βελτίωση δεν θα υπάρξει σχετικά με το εξωτερικό χρέος. Διότι τούτο είναι είτε σε δολάρια, είτε σε ευρώ. Και ούτε φυσικά κανένας δανειστής δεν θα δεχθεί την μετατροπή του στο νέο νόμισμα.

Συνεπώς να μην τρέφει κανείς  μας φρούδες ελπίδες.

Και κάτι ακόμη:

Το GRexit απασχολεί την ΕΚΤ(ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) όχι μόνο σάν θέμα γοήτρου. Δεν πρόκειται φυσικά να γίνει και καμιά  τεράστια    οικονομικό γεγονός πέρα από κάποιες παράπλευρες αναταράξεις.
Η χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα , έχει μόνο το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, δηλαδή είναι μια “κουτσουλιά!” Οι δε άλλες νότιες χώρες και Κύπρος, ήδη  έχουν αποστασιοποιηθεί.

Δηλαδή το φαινόμενο  του ντόμινο αποκλείεται να γίνει σε τόσο μεγάλη διάσταση  όσο κάποιοι ελπίζουν και ποντάρουν. Θα γίνει ελεγχόμενα και θα περάσει όσο το δυνατόν  ανεπαίσθητα για όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Και όπως είπαμε, το νέο νόμισμα  που αν “κοπεί” δεν θα επιτρέπεται να λέγεται «δραχμή» και τα νέα νομίσματα πρέπει να είναι διαφορετικά από τα παλιά (διεθνές δίκαιο).
Αυτά για τους αιθεροβάμονες, που επιμένουν: “κι αν βγούμε τι  χειρότερο ακόμη θα πάθουμε!”
Ας ελπίσουμε ότι τη Δευτέρα (9/3/2015)  στο Eurogroup όλα θα πάνε καλά!
pan kakos



Διαβάστε τώρα  αναλυτικά τι είναι το  Grexit.. στο παρακάτω κείμενο που γράφτηκε πριν από  τις εκλογές που έγιναν  (στις  25/01/2015).

Τι είναι το Grexit: Ο κίνδυνος της πτώχευσης μέσα στο Ευρώ και το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης






Η θεωρία του Grexit με την οποία πολλοί προσπαθούν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους, δεν είναι απλώς ένας μπαμπούλας, αλλά ένα υπαρκτό σενάριο, με «λάθος» όνομα.

Δεν υπάρχει δυνατότητα «εξόδου» της χώρας από το ευρώ. Δεν έχει προβλεφθεί (επίτηδες) καμία  διαδικασία για να μας διώξουν από την ΟΝΕ οι εταίροι, εμάς ή οποιονδήποτε άλλον. 
Δεν μπορούμε καν εμείς να αλλάξουμε νόμισμα ακόμη και αν θέλουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φύγουμε συνολικά και ολοκληρωτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση – όχι μόνο από την ΟΝΕ. Όμως δεν είναι αυτό το πιθανότερο σενάριο. 
Καταρχήν καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν γίνει δημοψήφισμα, δεν προβλέπεται ότι ο λαός θα ζητήσει να φύγουμε από την Ευρώπη, το αντίθετο μάλιστα.  
Τι είναι λοιπόν αυτό το σενάριο Grexit;

Είναι η ουσιαστική – και όχι η τυπική – αποχώρηση μας από το πλαίσιο λειτουργίας της ΟΝΕ. Δηλαδή το νόμισμα μας θα συνεχίσει να είναι το Ευρώ, αλλά δεν θα έχουμε κανένα Ευρώ στην τσέπη μας και στις τράπεζες μας. Θα πτωχεύσουμε δηλαδή ολοσχερώς έξω και μέσα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αν η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει συμφωνία με την τρόικα και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν τη νέα δανειακή συμφωνία και αν οι ευρωπαίοι αρνούνται να δεχθούν τους όρους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, τότε η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους, δεν θα υπογραφεί.