Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

Φωκίων Ζησιάδης. To ταξίδι του στη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει τη μαγεία των παγόβουνων


 Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση

 https://www.lifo.gr/uploads/image/1556528/187_Zissiadis_Benaki.jpg
Τα παγόβουνα αποτελούν το τελετουργικό αρχέτυπο μίας συνεχούς μεταμόρφωσης. Το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση- πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους στην κλιματική αλλαγή.

https://www.lifo.gr/uploads/image/1556048/Zisiadis_lifo.jpg.
 Φωκίων Ζησιάδης
Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής.
 
Αυτό ακριβώς αποθανατίζει στο φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στην μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνηση τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητα τους.
 https://www.lifo.gr/uploads/image/1556529/247_Zissiadis_Benaki.jpg

Η έκθεση φωτογραφίας του Φωκίωνα Ζησιάδη «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση» ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 17 Νοεμβρίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη -Πειραιώς 138.

 https://www.lifo.gr/uploads/image/1556524/293_Zissiadis_Benaki.jpg.


 https://www.lifo.gr/uploads/image/1556530/289_Zissiadis_Benaki.jpg.

 .


SHARE