Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Βασίλειος Έξαρχος: O μπακάλης που έδωσε τ’ όνομά του στα ΕξάρχειαΔείτε ποιος ήταν ο Ηπειρώτης 


Προς τα τέλη του 1800 ο Hπειρώτης Βασίλειος Έξαρχος ανοίγει ένα μεγάλο παντοπωλείο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. 
 Η φήμη του γρήγορα εξαπλώνεται, καθώς οι τιμές του, ειδικά στο λάδι, είναι ασυναγώνιστες. Όλοι οι Αθηναίοι σπεύδουν στον Έξαρχο να ψωνίσουν καλά και φθηνά προϊόντα. Η περιοχή γίνεται πλέον γνωστή με τ΄όνομα του μπακάλη και τη φωνάζουν Εξάρχεια.
Όλοι ξεχνούν την ονομασία «Προάστιον» που καθιερώθηκε από τη δεκαετία του 1830, όταν μια «χούφτα» μαστόρων από τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο έφτασαν στην απελευθερωμένη Αθήνα, για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της πρωτεύουσας. 

Είναι οι μάστορες και οι εργάτες που εργάστηκαν για να κτιστούν τα Ανάκτορα του Όθωνα, το Πανεπιστήμιο, το Οφθαλμιατρείο, και άλλα σημαντικά κτίρια της πόλης. 

Σε κάθε στενό οι κάτοικοι έδωσαν ονόματα που είχαν σχέση με την Επανάσταση, γι΄αυτό και σήμερα οι δρόμοι των Εξαρχείων έχουν ηρωικά ονόματα, όπως Τζαβέλλα, Μεσολογγίου, Μάνης, Ναυαρίνου, Βαλτετσίου, Δερβενίων, Ζαλόγγου, Νικηταρά, Μαυροκορδάτου, Γραβιάς, Κωλέττη, Λόντου κ.α.

Ο μεγαλύτερος δρόμος ήταν η οδός Προαστίου, η οποία το 1928 μετονομάστηκε σε Εμμανουήλ Μπενάκη.(O Μπενάκης ήταν εβραϊκής καταγωγής,κυνήγησε με φανατισμό όσους ήθελαν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, κυρίως τον Ίωνα Δραγούμη, ίδρυσε με τον ομοεθνή του Ελ.Βενιζέλο το «Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών», από όπου προέρχονται όλοι αυτοί που ελέγχουν την Ελλάδα σήμερα. 
Απόγονοί του είναι η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη, ο Αντ. Σαμαράς και ο αδερφός του πρωθυπουργού που είναι πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών)Το νταμάρι που έγινε ο λόφος του Στρέφη
Μέχρι και την εμφάνιση του μπακάλη Βασίλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου