Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Woodstock 1969 και τα παιδιά των λουλουδιών

Το Φεστιβάλ Woodstock  ήταν ένα μουσικό φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του  1969 και προσέλκυσε  ακροατήριο άνω των 400.000 ατόμων.
 Είχε προγραμματιστεί  για τις 15-17 Αυγούστου σε ένα γαλακτοκομικό αγρόκτημα στα βουνά Catskill της νότιας πολιτείας της Νέας Υόρκης και κράτησε έως τις 18 Αυγούστου.
.


Είχαν προηγηθεί βέβαια άλλα φεστιβάλ με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως την  Joan Baez, τον Donovan  τον Bob Dylan(δεν κατάφερε να πάει στο Γούντστοκ λόγω ασθενείας), σε διάφορες περιοχές της Αμερικής, όπου το κλίμα ελευθερίας και αμφισβήτησης κυριαρχούσε για την καθεστηκυία τάξη  και τον πόλεμο του Βιετνάμ. 

Το κίνημα των Χίπις –τα παιδιά των λουλουδιών-έδιναν ένα χρώμα και έναν αέρα ελευθερίας στην Αμερικάνικη Ήπειρο που εξαπλώνονταν σε όλο τον κόσμο κυρίως όμως  στην ευρωπαϊκή Ήπειρο. 
Ο Μάης του ΄68 στο Παρίσι ήταν το αποτέλεσμα αυτών των κινημάτων στις Ηνωμένες πολιτείες της δεκαετίας του'60 στην Ευρώπη με επίκεντρο τη Γαλλία. Bob Dylan and Pete Seeger 1963 φωτο David Gahr


Judy Collins, Doc Watson and Joan Baez 1963-φωτο David Gahr

Donovan 1965   φωτο David Gahr

Joan Baez and Donovan 1965  φωτο David GahrReverend Gary Davis 1965 φωτο David GahrBuffy Sainte-Marie 1967  φωτο David GahrSara and Maybelle Carter 1967 φωτο David Gahr


Solomon of Kaleidiscope 1968 φωτο David Gahr

Τότε –το 1969- και νωρίτερα κυριαρχούσε το σλόγκαν: Sex, Drugs and Rock & Roll.

Πέριξ  του συναυλιακού  χώρου  όπου κατασκήνωσε ο κόσμος  υπήρχαν διάφοροι καλλιτέχνες –ερασιτέχνες και μη όπου δημιούργησαν με τη συμμετοχή του κόσμου  διάφορα χάπενινγκ.
φωτο David Gahr

φωτο David Gahr


φωτο David Gahr

φωτο David Gahr


φωτο David Gahr


φωτο David Gahr

φωτο David Gahrφωτο David Gahr

φωτο David Gahr

φωτο David Gahr

φωτο David Gahr

φωτο David Gahrφωτο David Gahr


.φωτο David Gahr

φωτο David Gahr


φωτο David Gahr

φωτο David Gahr


Στο φεστιβάλ του Γούντστοκ  έπαιξαν οι  εξής καλλιτέχνες και  συγκροτήματα: οι The Who, ο Jimi Hendrix, οι Sly & The Family Stone, η Janis Joplin, οι Creedance Clearwater Revival, οι Jefferson Airplane, οι Crosby, οι Stills, οι Nash & Young & The Band, ο Joe Cocker, o Santana, οι Grateful Dead και ο Johnny Winter.φωτο David Gahr


φωτο David Gahr

Santana-φωτο David Gahrφωτο David Gahr


φωτο David Gahr

φωτο David Gahr

Το 1979, το 1989, το 1994 και το 1999, έγιναν απόπειρες αναβίωσης του θρυλικού φεστιβάλ, σε Ευρώπη και Αμερική. Ωστόσο, οι προσπάθειες γνώρισαν παταγώδη αποτυχία, καθώς δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή κάποια συγκεκριμένη ιδέα, που να προβαλλόταν από αυτά και τους νεο-χίπις, αν και από μουσικής πλευράς, είχαν μαζευτεί τα μεγαλύτερα ονόματα.

                        David Gahr
Οι φωτογραφίες από το Woodstock  αλλά και από τ’ άλλα φεστιβάλ είναι του διάσημου φωτογράφου  David Gahr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου