Είχαν μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αφού ξύριζαν τα μπροστινά, ώστε να μην μπορούν οι εχθροί να τους πιάνουν κατά τη διάρκεια των μαχών.
.
.
share:
.
Βρισκόμαστε πάνω από την Αρχαία Κήρινθο, στην Βόρεια Εύβοια έναν τόπο τόσο φορτισμένο ιστορικά. Υπήρξε σημαντική πόλη και λιμάνι των Αβάντων, μιας φιλοπόλεμης φυλής Αρχαίων Ελλήνων που διακρίνονταν για την αντοχή τους στη μάχη και πρωτοστάτησαν στον τρωικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τις περιγραφές, είχαν μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αφού ξύριζαν τα μπροστινά, ώστε να μην μπορούν οι εχθροί να τους πιάνουν από τα μαλλιά κατά τη διάρκεια των μαχών.
Κατά τον Όμηρο, χρησιμοποιούσαν δόρατα για μάχες "εκ του συστάδην" και επειδή αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρχονται στα χέρια με τον εχθρό ήταν "όπισθεν κομόωντες", που σημαίνει, ότι είχαν μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ξυρίζοντας τα μπροστινά. Θα έλεγε κανείς πως θύμιζαν τους ινδιάνους Μοχόκ.
Αναλυτικότερα, οι αιολικής καταγωγής Άβαντες κατοίκησαν στην Εύβοια την περίοδο 1600-1400 π.Χ., αφού εκτόπισαν τον ήπιο λαό των Πελασγών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ε. Βρανόπουλο, οι πρώτοι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια ήταν Ίωνες πριν από το 2.000 π.Χ. Σύμφωνα πάντως με τον ισχυρισμό του Πλουτάρχου (Βίος του Θησέα), ο οποίος χαρακτηρίζει τον Χαλκώδοντα ως βασιλιά όλων των Ευβοέων, οι Άβαντες ήταν ο παλιότερος λαός της Εύβοιας.
Ο βασιλιάς των Αθηνών Θησέας μιμούμενος τους Άβαντες ξυρίστηκε και αυτός αφιερώνοντας τα γένια του στο μαντείο των Δελφών ενώ την ίδια τακτική χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος τον 4ο αιώνα π.χ. και για τον δικό του στρατό (Πλούταρχος, Βίος του Θησέα, 1.1 - 1.4). Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Όμηρος αντίστοιχα λέει για το θέμα στην αναφορά του (Όμηρος Ιλιάδα Ραψωδία Β' στίχος 542) ότι οι Άβαντες άφηναν μαλλιά μόνο από πίσω, με τον τρόπο αυτό ξεχώριζαν από τους Αχαιούς οι οποίοι όπως φαίνονται στις νεώτερες παραστάσεις στα αγγεία είχαν μακριές γενειάδες. Οι Άβαντες περιγράφονται από όλους τους συγγραφείς σαν οι πιο σκληροί και μαχητικοί πολεμιστές που υπέκυπταν πιό δύσκολα απ όλους ειδικά στην διάρκεια του Τρωικού πολέμου.
Πετάμε πάνω από την Αρχαία Κήρινθο, στην Βόρεια Εύβοια έναν
τόπο τόσο ξεχασμένο, μα τόσο μοναδικό.
Από την παραλία που βλέπετε στο εξώφυλλο του βίντεο
απέπλευσαν τα καράβια των γενναίων Αβάντων για τη συμμετοχή τους στην ελληνική
εκστρατεία ενάντια στη Τροία, γνωρίζοντάς μας με τον γενναίο λαό των Αβάντων.
Αναφέρονται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα , τον Παυσανία, τονΣτράβωνα και άλλους.
share:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου