Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Πώς ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, και ακόμα 4 πρωτοποριακοί ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από την ύπαιθρο

 




Εκεί που η ύπαιθρος εμπνέει τους καλλιτέχνες: Ο Βαν Γκογκ είναι ο «πρωταγωνιστής» της έκθεσης, μαζί με τους Ζωρζ Σερά, Πωλ Σινιάκ, Εμίλ Μπερνάρ και Τσαρλς Ανγκράν.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν οι Bregje Gerritse (Μουσείο Βαν Γκογκ) και Jacquelyn Coutré (Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο), περιλαμβάνει 24 πίνακες του Βαν Γκογκ και πέντε σχέδια, μαζί με πάνω από 50 έργα των άλλων καλλιτεχνών.



Μεταξύ του 1882 και του 1890, πέντε καλλιτέχνες – ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, μαζί με τους Ζωρζ Σερά, Πωλ Σινιάκ, Εμίλ Μπερνάρ και Τσαρλς Ανγκράν – κατέφυγαν σε χωριά στις παρυφές του Παρισιού. Αυτή η περιοχή κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα αποτελούσε επί μακρόν ένα δημοφιλές σημείο αναψυχής και χαλάρωσης, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα άρχισε να συγκεντρώνει εγκαταστάσεις παραγωγής άνθρακα, φυσικού αερίου και μεταποιητικές μονάδες.




Και ενώ η βιομηχανική ανάπτυξή της ήταν μια μη ελκυστική πτυχή για πολλούς, οι καλλιτέχνες αυτοί βρήκαν στο μεταβαλλόμενο φυσικό και κοινωνικό τοπίο μια νέα και πλούσια πηγή δημιουργικότητας.
«Η συνένωση των άκρων – η ύπαιθρος στο σύνολό της και η φασαρία εδώ [στην πόλη] – μου δίνει νέες ιδέες», θα γράψει ο Βαν Γκογκ σε επιστολή του το 1886.


           The Restaurant Rispal at Asnières, 1887 Vincent van Gogh.


   The Seine at La Grande Jattee, 1888. George Seurat

Gasometers at Clichy, 1886 Paul Signac

   Iron Bridges at Asnieres, 1887 Emile Bernard


The Seine at Dawn, 1889 Charles Angrand

Η έκθεση Van Gogh and the Avant-Garde: The Modern Landscape (14 Μαΐου-4 Σεπτεμβρίου) άνοιξε στο Ινστιτούτο Τεχνης στο Σικάγο. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ (13 Οκτωβρίου-14 Ιανουαρίου 2024), όπου θα παρουσιαστεί με διαφορετικό τίτλο, Van Gogh along the Seine.

πηγή:elculture.gr


ΕΔΩ! 13 πίνακες του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου, Βίνσεντ βαν Γκογκ ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου